TÜKONFED Bankacılık Komisyon Başkanı Hüseyin Ölmez, Banka veya kredi kartı ile yapılan alışverişlerde, satıcının dolandırıcı ya da ekonomik olarak batması durumunda; tüketicinin ne yapacağı ile ilgili konuya dikkat çekti. “Banka kartı ile alışveriş gerek internet üzerinde gerek yüz yüze alışverişte, peşin para vermektir, İBAN üzerinden para gönderilmesi ile aynıdır. Genellikle dolandırıcılar böyle gelen paraları kısa sürede çekerler. Bankaların da bu aşamada yapabilecekleri sınırlıdır” diyen Ölmez, alışverişlerde banka kartının risk barındırdığını söyledi. Hüseyin Ölmez, kredi kartı ile internet üzerinde yapılan alışverişlerde ise, Yargıtay 19 Hukuk Dairesinin, “İnternetten kredi kartıyla yapılan alışverişlerde, satın alına ürün müşteriye teslim edilmezse, banka CHARGEBACK kuralları gereğince müşterinin kredi kartına parayı iade etmelidir” hükmü gereği, makul süre içerisinde; satıcı ve bankaya müracaat edilmesi gerektiğini söyledi.
Dolandırıcılık halinde ne yapılmalı?
İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde kredi kartının kullanılmasının güvenlik açısından önemli olduğunu ifade eden TÜKONFED Bankacılık Komisyon Başkanı Hüseyin Ölmez, dolandırıcılık durumuyla karşı karşıya kalan tüketicilere şu önerilerde bulundu: “Öncelikle, beklemeksizin bankaya yazılı müracaat ederek, kredi kartı ile alışveriş yaptıysak; CHARGEBACK kuralları gereğince, kredi kartımızdan çekilen sipariş bedelinin, kredi kartı hesabımıza iade edilmesini talep etmeliyiz. Banka kartı ile alışveriş yaptığımızda bu talebimiz sadece bilgilendirme amacı taşıyacaktır, varsa dolandırıcının hesabına bloke konulabilir. Banka olumsuz cevap verirse, 66.000 TL’ye kadar işlemler için Tüketici Hakem Heyeti’ne, üzeri işlemler için Tüketici Mahkemesi’ne başvurmalıyız. İnternet alışverişlerimizde, limiti kendimiz belirlediğimiz, Sanal Kart kullanımını önermekteyim.” Ölmez, banka kartı ile yapılan alışverişlerde bankanın kontrolü dışında olan ve müşterisinin dolandırıcılık amaçlı kullandığı mevduat hesaplarından da Chargeback kuralları gereği bankanın mesul tutulması gerektiğini de belirtti.
CHARGEBACK kuralları nedir?
İngilizce adı ‘Chargeback’ olan ters ibraz; Visa ve Mastercard gibi uluslararası ödeme yöntemlerinin şartları arasında yer alan ve kart kullanıcısını korumayı amaçlayan kuraldır. Ters ibraz ile kart kullanıcısı, kartından yapılan ödemeyi, bankası aracılığıyla geri almayı amaçlar.
Basit anlatımla işleyiş şu şekildedir:
1.Kart sahibi, bankasına başvurur,
2.Kart sahibinin bankası, ödeme çeken kişinin bankasına başvurur,
3.Ödeme çekenin bankası, ödeme çekenden satışla ilgili bilgi ve belgeleri ister,
4.Bilgi ve belgelerin, satışı ispatlamaya yeterli olmaması halinde ödeme çekenin bankası ödemeyi, kart sahibinin bankasına iade eder,
5.Kart sahibinin bankası, ödeme meblağını kart sahibinin hesabına aktarır.