Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, “Bu nasıl dini vecibe yerine getirmek anlamış değilim. Vatandaşın çoğu kurbanı kesti derin dondurucuya attı. 6 ay kasaba uğramaz. Bayramdan sonra 1,5 ton sucuk yaptık” dedi. Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, kurban Bayramından sonra esnafın para kazanamadığını anlatarak, “Bunun tek nedeni vatandaşın kestiği kurban etini kellesine varıncaya kadar derin dondurucularda saklamasıdır.6 ay sakladığı eti yiyor. esnafı düşünen yok. 6 ay esnaf ne yiyecek?” diye yaşanılan sıkıntıları dile getirdi. Kurban Bayramı’ndan sonra vatandaşın kasaplara gelerek sucuk yaptırmak için adeta sırada beklediğini anlatan Yardımcı, “Kestikleri kurban etiyle sucuk yaptırmaya gelenler var. Bayramdan sonra 1,5 ton sucuk yaptık. Bu nasıl dini vecibe yerine getirmek anlamış değilim. Kurban 9 ay taksitle alınmaz. Eti yiyen kesim kurban kesen kesimdir. Vatandaş kurbanı kesti stokta bekletiyor. 6 ay kasaba uğramaz” dedi.
Et çabuk bozulur
Yardımcı, kırmızı etin, proteinden zengin olduğundan dolayı çabuk bozulma riski olduğunu anlatarak, “Bu yüzden saklama koşullarına özen gösterilmelidir. Buzdolabı poşetinde en fazla 3 gün, buzlukta -4 derecede en fazla 7 gün, derin dondurucuda -32 derecede en fazla 3 ay saklanmalıdır. Kırmızı et, kaliteli protein kaynağıdır; demir, çinko, ve B12 vitamini açısından oldukça zengindir. Kırmızı eti, haftada 2 gün ortalama 100 gram kadar tüketmeliyiz. Kırmızı et, yeteri kadar tüketilmediğinde demir ve B12 vitamini eksikliği görülebilir. Unutkanlık, yorgunluk, halsizlik gibi problemler görülebilir. Kırmızı et tüketmeyenler, kaliteli protein ve demir kaynağı olan yumurtayı tercih edebilirler. Kırmızı eti, alırken dana eti veya kuzu eti ve özellikle yağsız bölümleri tercih edilmelidir” diye uyardı. Şimdilerde ise kasap dükkanlarına gariban vatandaşın geldiğini anlatan Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, “Gariban müşteri dükkanlara gelerek, 10 liralık kıyma alıyor. Kasaplar 6 ay müşteri bekliyor” dedi. Yardımcı son olarak, dükkanların elektrik, kirala, su faturaları aldı başını gidiyor. Devlet yeni iş açanlara destek çıkıyor. Yılların birikimine sahip olan, mesleği babadan devralan esnafa da sahip çıkmalı” diyerek konuşmasını tamamladı. Esra ALTUNKES