Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, bazı lokantalarda satılan lahmacunda mekanik kıyma olduğunu iddia ederek, Lokantacılar Odası Başkanı Yasin Tekdemir’in konuyla ilgili olarak derhal açıklama yapmasını istedi.
Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, bazı lokantalarda 1-1.5 ve 3.5 liraya satılan lahmacunların içinde et yerine tavuk derisi, hindi derisi, kanat ucu, boyun, kemik zarı, damar, sinir, kan pıhtısı ve kas gibi elle ayrıştırılamayan yerlerin çeşitli makineler aracılığıyla kıymaya dönüştürülmesi ile elde edilen ‘mekanik kıyma’ olduğunu iddia etti. Osman Yardımcı, Lokantacılar Odası Başkanı Yasin Tekdemir’e çağrıda bulunarak, “Tekdemir’in bir an önce et verdiğimiz lokantalarla ilgili ve lokantalardaki bulunan etlerle ilgili açıklama yapması lazım” dedi. Yardımcı, 1-1, 5 ve 3.5 liraya lahmacun satılıyorsa bilin ki içinde mekanik kıyma vardır. Bu fiyatlara lahmacun olmaz. Sağlık için bir an önce lokantaların denetlenmesini istiyoruz. Ucuz etin yahnisi olmaz. Vatandaşın damak zevkini öldürdüler” diye konuştu.
Fiyatından bile anlaşılabilir
Vatandaşın mekanik kıyma karıştırılmış bir ürünü anlamasının zor olduğuna dikkat çeken Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, “Lahmacunun fiyatından bile anlaşılabilir. Kaliteli ve sağlıklı ürünlerden yapılmış bir lahmacunun fiyatı 5- 7 liradır. 1-1.5 ve 3.5 liraya lahmacun satılıyorsa bilin ki içinde mekanik kıyma vardır. İçine katılan boyar maddelerle dış görüntüsünün normal bir kıymadan hiçbir farkı kalmıyor. Tüketicilerin satın alırken dikkat etmesi, ucuz diye bu sağlıksız ürünleri tüketmemesi gerekir” dedi. Lahmacunda kırmızı etin dışında da kullanılan malzemelerinde önemli olduğunu anlatan Osman Yardımcı, “Lahmacunun içerisinde kullanılan soğan, maydanoz, kuyruk yağı ve domatesinde kaliteli olması gerekir. Malzemesi kötü olan yerlerde fiyatlar 3 liranın altında kalıyor. Kıymanın kilosu Normal bir kıymanın kilosu 30TL’ya satılırken, mekanik kıymanın kilosu 1-2 liradan satılıyor” şeklinde konuşmasını tamamladı.
Esra ALTUNKES
başkanin eli̇ndeki̇ lahmacun deği̇l etli̇ ekmekti̇r.
Herkes işine baksın
lokantalar bu kıymayı nerden alıyor acaba?kendileri üretmiyordur herhalde...kasaplardan alıyorlarsa kasapları kim denetliyor? lokantacılar odası mı ?