AÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, Konyaaltı Sahili’nde denizin renginin yeşile dönmesinin alg patlamasından kaynaklandığını belirterek, “Antalya’nın denizi girilebilecek nitelikte. Hiç kimse endişe etmesin” dedi. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, Konyaaltı Sahili’nde dün denizin renginin yeşile dönüşmesinin alg patlamasından kaynaklandığını belirterek, “Daha önce de yaşandı ama bu kadar güçlü yaşanmadı. Kirliliğin olduğu yerde ilk çoğalacak olan şeyler alglerdir” diye konuştu. Önceki gün deniz renginin yeşile dönüşmesinin sebeplerini anlatan Doç.Dr. Gökoğlu, “Denizin Beşgöz Çayı, Aksu, Acısu, Kopak, Boğaçay, Sarısu gibi derelerden girdilerle taşınmış besleyici elementlerin plankton çoğalmasına sebep olduğunu tahmin etmekteyiz. “Zehirlenme durumu söz konusu değil, öyle olsaydı yoğun balık ölümü olurdu. Hiç kimse korkmasın, Antalya’da çok büyük atıkların girdiği bir deniz yok. Antalya'nın denizi girilebilecek nitelikte. Hiç kimse endişe etmesin. Herkes rahatlıkla Konyaaltı’nda denize girebilir. Bazen suyun altında 3- 4 tabaka görüyoruz. Bunlar daha önce de yaşandı ama bu kadar güçlü yaşanmadı. Çok fazla plankton çoğalması var" diye konuştu.
Depremle ilgisi yok
Doç. Dr. Gökoğlu, denizi besleyen çayların ağzının bazen kapandığı için içerideki suyun şiştiğini ve birden boşalım yaptığını hatırlatarak, “Boşalım sırasında çok fazla besleyici element girdisi deniz suyuna karışıyor ve denizde alg çoğalmaları oluyor. Rüzgârın etkisiyle de akıntıyla kıyıya taşıdı. Tatlı su olduğu içinde yoğunluk farkıyla suyun üstünde kaldı” dedi. Yaşanılan olayla ilgili bir çalışma yapmadıklarını sadece fotoğraflardan gördüğü kadarıyla görüş bildirdiğini hatırlatan Doç. Dr. Gökoğlu, bazı vatandaşların son günlerde Akdeniz’de çok sık deprem yaşanıyor olmasına da bağladığı denizin renginin yeşile dönüşmesinin depremle ilgili olmadığını ve sudaki yeşil alg çoğalmasından ibaret bir durum olduğunu ekledi. Doç. Dr. Gökoğlu, kirliliğin olduğu yerde ilk çoğalacak olan şeyler algler olduğunu hatırlatarak, “Bir suya gübre karışması da kirliliktir. Su sıcaklığı ve besin de bolsa çok hızlı çoğalma yaparlar. Bazen Marmara ve diğer denizlerde görülür” dedi. Konyaaltı’nda denize hiçbir kanalizasyon girdisi olmadığını fakat arıtma tesisinin 50 metre derinden liman bölgesinde verilen bir suyu olduğunu açıklayan Doç. Dr. Gökoğlu, denizi besleyen tatlı su kaynaklarının etrafındaki tarım arazilerinde gübre kullanıldığı ve besleyici elementlerin büyük kısmını da gübrenin oluşturduğunu hatırlattı. Esra ALTUNKES