Bayram ikramlarının çoğunlukla şeker, karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek olan tatlı ve hamur işleri olduğunu belirten Çakmak, bu durumda dengeli beslenmenin daha da zorlaştığını ve sindirim sistemi sorunlarının bayramlarda sıklaştığını söyledi. Dr. Çakmak, “Bir diğer sıkıntı da bayram ertesi farkına varacağınız fazla kilolardır. Hamurlu tatlılar ve çikolatalar yerine, sütlü ve meyveli tatlıları tercih etmek iyi bir başlangıç olabilir ve bu durumda günlük beslenme programınızdan ekmeği çıkartabilir, günlük tükettiğiniz meyve miktarını da yarıya indirebilirsiniz. Bayram gezmeleri, tatil, davetler günlük düzenimizi bozacağı için ara öğünleri kaçırmaya en meyilli olduğumuz dönemlerdir ayrıca bayramda size sunulan enerjisi yüksek besinlere hayır demek oldukça zor olacaktır” dedi.
Sıvı tüketimi önemli
Kontrolü elde tutabilmek için, evden çıkmadan tüketilecek yağsız süt ürünleri, fındık, badem gibi yağlı tohumlar veya çantada bulundurulacak kuru meyve atıştırmalarının hem pratik olacağını hem de sunulan ikramların miktarlarını kontrol etmede yararlı olacağını vurgulayan Dr. Çakmak şunları söyledi: “Bayram ziyaretleri sırasında artan çay ve kahve tüketimi aşırı miktarlarda olduğundan çarpıntı, kalp ritim bozuklukları, mide problemlerine sebep olabilmektedir. Bu yüzden miktarlara dikkat. Sağlığınız içinde bayram süresince ve bayramdan sonra da sıvı tüketimi arttırılmalı, günde yaklaşık 1.5-