Hayvanlara eziyet etmeyin
Kurban Bayramı için alınan Kurbanlık hayvanların sokaklarda dolaştırılmaları, meydanlarda bekletilmeleri, satın alınan hayvanların evlerin bahçelerinde, balkonlarında tutulmaları ve uygun olmayan yerlerde kesilmelerinin tehlikenin boyutunu daha da arttırdığını bildiren Saygılı, kurban ibadetinin yaparken, kurbanlık hayvanlara eziyet edilmemesi, usulüne uygun kesilmelerinin önem taşıdığını belirtti. Saygılı açıklamasında, “Suriye sınırından kaçak girerek satışa arz edilebilecek kurbanlıklar konusunda da halkımızın uyanık olması, mutlaka kulak küpelerine dikkat ederek gerekirse hayvan pasaportlarını kontrol etmeleri önemlidir. Halkımızın ibadetini kolay ve rahat yapabilmelerinin temini, üreticilerimizin ürettikleri hayvanlarını uygun şartlarda satışlarını yapabilmeleri, Kurban Bayramı’nda insan sağlığı, hayvan sağlığını korumak ve kurbanlıkların hijyenik şartlara uygun olarak kesilmesini ve çevre kirliliğinin önlenmesini sağlamak ve AB sürecinde Kurban Bayramı ile ilgili olumsuzlukların giderilmesi veteriner hekimler olarak amacımızdır” ifadelerine yer verdi.
Bulaşıcı hastalıklara dikkat
Saygılı, hayvanlardan insanlara bulaşabilen hastalıklarla (Zoonozlar) ilgili bilgiler de vererek, “Kasaplık hayvanlar birçok hastalığın kaynağı olabilir ve bu hastalıkları insanlara bulaştırabilirler. Hayvanlardan insanlara geçen bu hastalıkların özellikle kurban bayramlarında görülme sıklığı yaklaşık yüzde 30 oranında artmaktadır. Türkiye ve pek çok komşu ülkede Bruselloz, Kist hidatide, Sistiserkoz, Sarkoplazmoz, Verem, Toksaplazmoz, Şarbon gibi hastalıklar günümüzde hala görülmekte olup önemli bir halk sağlığı sorunu oluşturmaya devam etmektedirler” sözlerine yer verdi. Saygılı, bu hastalıklardan ileri gelebilecek tehlikenin azaltılması ve kurbanlık hayvan alımlarında dikkat edilecek noktaları ise söyle açıkladı: “Veteriner sağlık raporu ve mense şahadetnamesi olmayan, sığır ve mandalarda küpesi ve pasaportu bulunmayan, çok zayıf, gebe, yeni doğum yapmış, yüksek ateşi bulunan, çok genç ve etleri olgunlaşmamış, tüyleri karışık ve mat, bakışları ve dış görünümü cansız, pis kokulu ishali ve burun akıntısı ve çevreye karsı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan hayvanların alınmaması gerekmektedir.”
Kurbanlık kesim yerleri
Kurbanlık hayvan kesimlerinin Tarım Bakanlığından ruhsat alınmış mezbaha ve kombinalarda veya geçici kesim yerlerinde yapılması gerektiğini de vurgulayan Saygılı, şunları kaydetti: “Kesim yapılacak yerler temiz ve serin olmalı ve buralarda bol miktarda su bulunmalıdır. Kesim işlemi mümkün olduğunca hayvanlar askıya alınarak yapılmalıdır. Böylece kesme ve yüzme işleminin daha temiz ve sağlıklı bir şekilde yapılması sağlanmış olacaktır. Vatandaşlarımız, kurbanlık hayvanlarını köylerde ve önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde kesebilirler ancak cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık hayvan kesimleri yasaktır. Kurban kesim yerlerindeki atıkların kan ve diğer organların herhangi bir çevre kirliliğine sebep olmalarının engellenmesi için gerekli önlemler alınmalıdır. Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar, kesim sırasında oluşan artıklar ile özellikle kist hidatitli karaciğerler ile akciğerler kesinlikle kedi ve köpeklere verilmeyecek, uygun şekilde hazırlanmış, kedi ve köpekler tarafından çıkarılmayacak derinlikte çukurlara gömülerek imhası sağlanacaktır.” Haber Merkezi