Günlük 90-
Kırmızı etin iyi kalitede bir hayvansal protein olup, demir, magnezyum, çinko ve fosfor gibi mineraller ile A, B1, B6 ve B12 vitaminlerinden de zengin bir besin olduğunu söyleyen Kamarlı, "Kırmızı etin doymuş yağ ve kolesterol oranı yüksektir. Bu nedenle çok yağlı kısımlar tüketilmemeli, etin üzerindeki görünür yağlar temizlenmeli ve sakatatlar mümkün olduğunca tüketilmemektedir. Herhangi bir sağlık problemi bulunmayan kişiler bayram süresince günlük 90-120 gramı geçmemek kaydıyla et tüketebilirler. Kurbanlık hayvan ilk kesildiğinde ölüm sertliği olarak adlandırdığımız sertlik oluşur. Bu sertlik hem etin pişirilmesinde hem de sindiriminde zorluk yaratır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olacağı için et önce serin sonra soğuk ortamda en az 24 saat bekletildikten sonra tüketilmelidir" diye konuştu.
Et sebze ile pişer
Etlerin E ve C vitamini içermediklerini aktaran Diyetisyen Kamarlı, şunları kaydetti: "Etlerin mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmesi ya da yanında C vitamininden zengin taze sıkılmış meyve suları, salata veya sebzelerle birlikte tüketilmesi önemlidir. Bu şekilde sebzelerde bulunan C vitamini ile demirin emilimini de arttırmış oluruz. Et ile yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli, ilave yağ eklenmemelidir. Kurban bayramının geleneksel yemeği haline gelen kavurmanın içerisine de pişirilirken tereyağı yağı yada kuyruk yağı eklenmemeli, kısık ateşte kendi suyuyla pişirilmelidir."
Kurban etini nasıl pişirmeliyiz?
Etin tüketilen miktarları kadar pişirilme yöntemlerinin de önemli olduğunu belirten Kamarlı, "Etler pişirilirken kızartma yada kavurma yerine haşlama, buğulama, ızgara veya fırında pişirme yöntemleri kullanılmalıdır. Etler mangalda pişirilecekse de direkt olarak ateşe maruz bırakılmamalı, ateşten en az